- نویسنده : مدیر مسئول
- 28 مهر 1399
- کد خبر 2440
- 281 بازدید
- بدون نظر
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
0
قم گویا – یکی از بحث انگیزترین و نگران کنندهترین مسائل در دوره نوجوانی و جوانی، شیوع مصرف مواد به خصوص اعتیاد به سیگار و دخانیات میباشد. شاید با نوجوانانی روبهرو شدهاید که مصرف مواد و استعمال دخانیات را مد روز میدانند و میگویند مواد احساس خوبی یا لااقل احساس متفاوتی در آنها ایجاد میکند.
انواع مواد مخدر:
مواد مخدر را می توان بر اساس تاثیری که بر سیستم عصب مرکزی (مغز و سلسله اعصاب ) میگذراند به سه دسته عمده تقسیم کرد:
- محرکها (بالابرندهها): مانند: کوکائین، کراک، کافئین، نیکوتین، آمفتامینها.
این گونه مواد فعالیتهای سیستم عصب مرکزی مصرف کننده را تحریک و به طور موقت موجب هوشیاری و هیجان فرو نشستن خستگی او میشوند. اما مصرف درازمدت این مواد قویترین تاثیرات فرسایشی را بر بدن مصرف کننده دارد.
- کندکنندهها (پایین برندهها): مانند: الکل، مواد افیونی (تریاک، هروئین، مرفین و آسپرین) و باربیتوراتها. برخلاف محرکها، مواد کند کننده، موجب کاهش فعالیت سیستم عصبی (از طریق تاثیر بر هیپیوتالاموس مغز) میشوند و از همین رو عضلات را شل کرده، اضطراب را از بین میبرند و درد را تسکین میدهند. اختلال تنفس ناشی از زیاده روی در مصرف این مواد یا مصرف ترکیبی از آنها با خطر مرگ مصرف کننده همراه است. به همین دلیل در صورت مشاهده کسی که در مصرف این مواد زیاده روی کرده و با مشکل مواجه شده است باید بلافاصله او را به بیمارستان رساند.
- توهمزاها: مانند: ال اس دی و اکستازی. توهمزاها سیستم عصبی را مختل و درک مصرف کننده را از واقعیت منحرف و غیرعادی میکنند. مصرف دراز مدت این مواد باعث اختلال فکری مصرف کننده میشود.
عوامل و زمینههای اعتیاد به مواد مخدر
متغیرهای گوناگونی زمینه پدیدآیی و تداوم وابستگی به مواد مخدر در نوجوانان میباشد از حس کنجکاوی گرفته تا فشار دوستان و ویژگیهای شخصیتی و در دسترس بودن مواد و سایر عواملی که در ادامه به بخش از آن اشاره میکنیم.
۱-سیگار دروازه ورود به دنیای اعتیاد: مصرف دخانیات میتواند به عنوان یک عامل زمینهساز در جهت اعتیاد به مواد مخدر شناخته شود .نزدیکی سن شروع مصرف دخانیات و مواد مخدر و شمار زیادی از افراد معتاد که مصرف دخانیات و قلیان را در سنین پایین تجربه کردهاند(همان) یادآور این مسئله است که سیگار دروازه ورود به اعتیاد است. یکی از نظریاتی که در خصوص اعتیاد و گرایش به مصرف مواد وجود دارد فرضیه دروازه است. براساس این فرضیه استفاده از موادمخدر با سوءمصرف یک ماده قانونی(مخدر نرم) شروع و در سیر گسترش و تکامل به مصرف یک ماده مخدر سختتر میرسد. براساس فرضیه دروازه مصرف سیگار و قلیان مقدمهای برای سایر مواد است. بنابراین در برنامه پیشگیری باید عدم مصرف سیگار و دخانیات هدف قرار داده شود. مصرف سیگار باعث ایجاد تغییراتی در رفتار، خلق و خو و منش فرد مصرف کننده میشود و نوجوان را به حضور بین دوستان سیگاری مقید میکند و وابستگی به این دسته از دوستان را زیاد میکند. آنچه در این جمع بیشتر شنیده میشود آثار مثبت و خوبی مواد است و از آثار زیان بار آن یا حرفی به میان نمیآید یا به شیوههای مختلف توجیه میشود.
مهمترین نکته درگرایش به استعمال دخانیات و قلیان، عدم برداشت صحیح خانوادهها از آن میباشد، آنها با دیدگاهی که از گذشته نسبت به استعمال قلیان در ذهن دارند در غفلت بسر برده و مطلع نیستند که درحال حاضرعلاوه بر اینکه عامل شیوع صدها نوع از بیماریهای ریوی، قلبی، تنفسی، عفونی و غیره است بر اثر جذابیتهای ایجاد شده (عطر، طعم، اسانسها) و یک سری مسائل دیگر، نوجوانان و جوانان پسر و دختر را در سنین پایین به خود جذب نموده و به دام کشیده است.
ما شاهد این هستیم که در این سنین به علت وجود ویژگیهای خاص این دوره مانند” هیجانات، کنجکاویها، هوسها، تمایلات، فشارها و عدم توانایی در نه گفتن و…، حضور این نوجوانان و جوانان در جمعها وگروهها و محل ومکانهای خاص جهت کسب لذت و سپری نمودن اوقات فراغت با استفاده از قلیان خود دام پنهانی برای گرایش به اعتیاد و انحرافات اجتماعی میباشد.
۲-کنجکاوی نوجوانان: نوجوان پویا، جستجوگر و کنجکاو است. آنان شنیدهاند که مصرف مواد احساس خوب به آنها میدهد. به آنها آرامش میبخشد و اعتماد به نفس را زیاد میکند و به همین دلیل علاقهمنداند که شخصا این موضوع را کشف کنند. تعجبآور نیست که برخی از نوجوانان که اقوام و دوستان مصرفکننده مواد دارند، به توجیه آنان و از روی کنجکاوی خود ترغیب شوند تا مواد را تجربه کنند. اگر انگیزه، درحد تجربه کردن باقی بماند، به تدریج مصرف قطع میشود اما متاسفانه کنجکاوی نخستین گام از مراحل چهارگانه اعتیاد است. در مرحله بعد مصرف نامنظم، سپس اعتیاد روانی نسبت به مواد و در مرحله چهارم اعتیاد جسم، نوجوان را فرا میگیرد.
۳- فشار دوستان و همسالان: دوستان نقش مهمی در گرایش نوجوانان به مصرف مواد مخدر ایفا میکنند. در واقع میتوان پیشبینی کرد در صورتی که دوستان نوجوان و به ویژه نزدیکترین دوست او موادمخدر مصرف کند خود آن فرد نیز به مصرف چنین مواد روی خواهد آورد.دوستان و همسالان از طریق برانگیختن یا وادار کردن اعضای خود به پیروی از علائق و رفتارهای گروه، آنها را جامعهپذیر میسازند. برای یک نوجوان دوستان اهمیت زیادی دارند زیرا دوستان نه تنها او را سرزنش نمیکنند بلکه احساس درک متقابل را در فرد ایجاد میکنند. نوجوان تلاش میکند از عقاید و افکار هم سنهای خود پیروی کند. در واقع آنها این کار را برای آنکه عضوی از آن گروه باشند انجام میدهند. نوجوان هیجانخواه است و در جمعهای نوجوانان اموری مانند استعمال سیگار و مواد برای افزایش هیجان و سرگرمی تعارف میشود و نوجوان هم معمولا خواستهها و نظرات آنها را با مقاومت کمتری میپذیرد.
۴-استقلال در برابر والدین: برخی نوجوانان تصمیم میگیرند که استفاده از مواد را به عنوان راهی مهیج برای ابراز استقلال در برابر والدین به کار گیرند. نوجوانانی که با والدین رابطه محبتآمیز ندارند و امکان رشد تدریجی استقلال، توسط والدین برای او فراهم نشود و با رفتار خصمانه مواجه شوند خطر مصرف مواد در آنها بیشتراست. گاهی نوجوان اعتیاد را یک گذرگاه عبور میداند. یعنی مواد را چیزی میداند که در راه رسیدن به بزرگسالی باید تجربه کرد خصوصاً وقتی والدین خود مصرف کننده موادند فرزند ممکن است به این نتیجه برسد که این کار چندان عیبی ندارد.
۵-گریز از ناملایمات زندگی: گاهی نوجوان سعی میکند احساس خوبی برای خود خلق کند تا از مشکلات زندگی و فشارهایی مانند اضطراب مدرسه، رنجهایی در روابط با والدین و دوستان و همسالان و کسالت و بیحوصلگی و نا امیدی به آینده و تغییرات فیزیکی و روانی و اجتماعی نوجوانی فرار کنند. گاهی احساس لذت از طریق مصرف مواد هر چند کاذب او را به دنیای فراموشی و بیخبری سوق داده و نوجوان را به مصرف مخدر علاقه مند میکند. و به گفته نوجوانی ۱۶ساله معتاد به مصرف مواد، “با مواد به مرگ موقت در زندگی بی درد پناه میبرم.”
راههای پیشگیری از اعتیاد
- برای نوجوان وقت بگذاریم و درباره مسائل مهم مرتبط با زندگی نوجوان صحبت کنیم و با بیان راههای متعدد برای کنار آمدن با عواطف و احساسات، اجازه ندهیم نوجوان برای رهایی از مشکلات و فشارهای این دوران، به راههای کوتاه و موقتی مثل مصرف مواد پناه ببرند و همواره شرایطی فراهم شود که نوجوان بداند شما همیشه در زمان بروز مشکلات، آماده کمک به او هستید.
- والدین باید درباره موادمخدر رایجی که ممکن است توسط جوانان و نوجوانان مورد سوءمصرف قرار گیرد اطلاعات کافی کسب کنند. آشنایی با نامهای رایج، شکل، روش مصرف، عوارض ناخوشایند و خوشایند آنها برای پاسخگویی به پرسشهای فرزندان ضروری است. والدین الگویی برای نوجوانشان هستند پس ضمن اینکه خود والدین از این مواد استفاده نمیکنند حتی مصرف سیگار و دخانیات و قلیان را کم اهمیت و ساده تلقی نکنند.
- والدین بایستی نسبت به دوستانِ فرزندان خود و خانوادههای آنها آشنایی کافی داشته باشند. در دوره نوجوانی، فرزندان بیشتر به گروه دوستان گرایش پیدا میکنند و اگر دوستان سالمی انتخاب کنند در رشد شخصیت آنها بسیار مؤثر است. اگر احساس کردید دوستان فرزندتان به دنبال سیگار و مواداند و فرزند شما قدرت تاثیرگذاری بر آنها را ندارد سهلانگاری جایز نیست و باید زمینه ارتباط را قطع کرد.
- با اجازه اظهارنظر دادن به نوجوانان و دخیل کردن آنها در امور مربوط به خانواده، میتوان قدرت تصمیمگیری و اعتماد به نفس آنها را بالا برد. هرچه اعتماد به نفس جوانان و قدرت تصمیمگیری آنان تقویت شود، در مقابل فشارهای آینده از جمله مصرف مواد مخدر بهتر و بیشتر مقاومت خواهند کرد.
- دوره نوجوانی یک دورانی حساس و بحرانی است و در این دوره نوجوان با مسائلی مانند بحرانهویت، بلوغ جنسی، انتخاب رشته و انتخاب شغل درگیر میباشد بنابراین والدین باید ضمن آگاهی کامل نسبت به این مسائل، فرزندان خود را به سلامت از بحران عبور دهند.
- مراقبت از فرزندان در برابر موادِمخدر و کنجکاوی درباره نشانههای مصرف این مواد به تفتیش علنی و بارز و جستجوی مداوم لوازم شخصی فرد نیست، توجه و مراقبتی که از سر محبت و همدلی و یاریرسانی باشد به نقض حقوق انسانی فرزندان نمیانجامد و به نتیجه راهگشا و مؤثرتری منجر میشود، اما گاهی شک بیش از اندازه نسبت به جوانان و نوجوانان آنها را به جای دور کردن از مواد مخدر، به طرف آن سوق میدهد.
- والدین از محلهای رفت و آمد فرزندانشان آگاهی داشته باشند و از رفت و آمدهای آنها به محلهایی که امکان یادگیری و ابتلا به اعتیاد وجود دارد مثل قهوهخانهها، کلوپهای ورزشی نامناسب، مهمانیهای دوستانه و شبنشینیها جلوگیری کنند.
- برای اوقات فراغت اعضای خانواده برنامهریزی شود. مطالعه، تفریح، ورزش، رفتن به دامان طبیعت، صله ارحام و… میتواند بستر مناسبی برای گذراندن اوقات فراغت نوجوان باشد.
اداره مشاوره آرامش
معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی استان قم
https://qomgoya.ir/?p=2440